lauantai 12. joulukuuta 2015

Sielläkin on Joulu

Joulukalenterin luukuista on puolet avaamatta, joten on hyvä kirjoitella, miten joulun huomaa (ainakin pinnallisesti) täällä Irlannissa.


Parhaiten joulun muovisen puolen näkee täällä liikkeiden ikkunoissa, ostoskeskuksissa sekä -kaduilla. Oikeasti täällä panostetaan ainakin rahallisesti sekä määrällisesti joulukoristeisiin. Minulle oli aika suuri järkytys mennessäni marraskuun puolella yhteen Dublinin keskustan suosituimpaan ostoskeskukseen, koska sen kattoon oli ripustettu niin paljon mauttomia joulukoristeita. Oli laulavia pingviinibändejä ja vilkkuvia valoköynnöksiä sekä monimetrisiä joulukuusia miljoonin joulukoristein. Tuntuu, että se määrä tuo joulun eikä pelkistetyn kauniit asiat. Suomessa olen tottunut siihen, että jotkut pari hienoa koristetta ovat ihan tarpeeksi.
Täällä en ole nähnyt kuin parissa talossa onneksi sellaista jenkki-tyylistä koko kodin vilkkuvaa ledi-valokoristelua.


Sitten yksittäisiä jouluisia huomiota, joihin olen kiinnittänyt huomiota
Täällä vaatekauppojen hyllyt notkuvat mitä mauttomampia jouluneulepaitoja. Ja ihmiset ihan oikeasti käyttävät niitä myös muuallakin kuin kotonakin. Ei siinä sinäänsä mitään vikaa ole, mutta on se mielestäni aika huvittavaa.
Joululaulut raikaavat kaikkialla samaan tapaan kuin Suomessakin. All I Want for Christmas is You, Jingle Bell Rock ja Have Yourself a Merry Little Christmas ovat yhtiä soitetumpia joululauluja täällä.

Olen nähnyt useammassakin autossa poron sarvet ja punaisesen kuonon puskurin edessä. Tähän en mielestäni ole törmännyt Suomessa.
Irlannissa joulukalenterien availu ei ole sellainen juttu. Suklaakalentereita löytyy jonkun verran, mutta ei niin helposti kuin Suomessa. Lelukaupoista kyllä kuulemma löytyy ainakin lego-kalentereita ja muotiliikeistä jonkunlaisia korukalentereita. Mutta itselläni oli vaikeuksia löytää kivaa paperista adventtikalenteria. En Dublinista löytänyt, mutta onneksi Belfastista löytyi puoleen hintaan suloinen jouluseimikalenteri.
Itse en pahemmin ole irlantilaisiin jouluruokaperinteisiin tutustunut. Kaiken näköisiä pikkujoulupiirakoita, joulurusinakakkuja sekä suklaat tuntuvat olevan suosittuja, jos kauppojen hyllyjä katselee. Mutta täälläkin kinkun korvaa kalkkuna tai jokin muu kokonainen lintu.


Tällaisiin joulun piirteisiin olen täällä törmännyt. Hieman tietysti harmittaa, kuinka kaupallinen asia joulusta on tehty. Enhän voi sanoa, millainen täällä juhlan tunnelma joulupäivinä on, koska en vietä joulua täällä. On ollut silti kuitenkin ihastuttavaa seurata vierestä lasten joulunodotusta. Onhan sekin hieman surkuhupaista tällaiselle lumeen tottuneelle tallata kaatosateessa kumisaappaat jalassa näin joulukuussa.

Itse kuitenkin odotan sitä, että pääsen läheisten kanssa viettämään rauhan ja välittämisen juhlaa ilman liikaa hälinää sekä muovista joulukrääsää. Ja tietysti elätän toiveita lumisesta joulusta.

Inkeri



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti