keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Miljoonat maisemat - Lontoo

Lähdin viime keskiviikona viiden yön mittaiselle lomalle yhteen lempikaupungeistani Lontooseen. Tämä oli neljäs matkani kyseiseen kaupunkiin koko elämäni aikana, joten Lontoon kadut on kyllä yleisesti ottaen tulleet tutuiksi. Tämä loma menikin pääosin fiilistellessä ja nauttien hetkestä. Haluan jakaa kuitenkin lempikohteitani, -asioitani sekä -fiiliksiäni kyseisestä kaupungista.


PUISTOALUEET


Kun metsään ei pääse tarpomaa, niin onneksi on puistot ja Lontoossahan niitä riittää. Oma suosikkipuistoni on Lontoon pohjoisemmalla puolella oleva Regents Park. Ja jos jaksaa kävellä eteläpäästä pohjoispäähän kannattaa kävelle minun Lontoon yhdelle ykköskohteelle Primrose Hill:lle. Mäen päältä näkee Lontoon korkeimmat rakennukset ja siellä hiljaisuus huumaa sekä lenkkeilijät vetää mäkispurtteja. Ja Primrose Hill:ltä ei ole pitkä matka Camden Marketille. 


 RAKENNUKSET
Jos vertaa Lontoon sekä Dublinin keskustoja, niin Lontoon hulppeat rakennukset kyllä voittavat siisteydellään. Lontoon rakennuksissa on niin paljon hienoja yksityikohtia sekä muotaja, että niitä voisi ihastella pitkätkin ajat.

Lontoon alueelta löytyy useilta kaduilta vieri vierekkäin kauniilla väreillä maalattuja katuja. Tunnetuin katu värikkäiden talojen ansiosta on Portobello Road Notting Hillissä. Tämä kuva kuitenkin on otettu Chelsean alueelta.


VESISTÖT


Lontoon "pääjoki" Thames on ihan kunnon kokoinen verrattuna Dublinin keskutan halkovaan Liffeyyn verrattuna. Tällä reissulla tuli todella monta kertaa käveltyä ja fiilisteltyä hyvässä säässä Thamesin varrelta sen elämää. Oli hauska huomata lähtöpäivänä, kuinka monet tulivat lenkkeilemään joen varrelle.
 Lontoosta löytyy myös pienempiä kanaaleja, joiden varsilla saa kyllä tallustella aika rauhassa yleensä. Jotenkin vain tuli itselleni niin helpottunut olo tuolla kävellessä. Yllä otettu kuva on otettu King´s Crossin aseman pohjoispuolelta.


TAIDE JA KULTTUURI
Vaikken ole ihan hirmuinen museo-intoilija, niin silti käyn usein pyörähtämässä niissä (lukekaa: pienestä pitäen äidin mukana museoissa kiertänyt ja siitä ottanut velvollosuudeksi). Tällä reissulla kävin monta kertaa käymättä jättämässäni Victoria & Albert -museossa. Täytyy kyllä sanoa, että kyseinen museo oli todella vaikuttava. Minulla meni ihan kylmät väreet, kun tunnistin historian kirjojen tutut taideteokset.
Itselleni musiikkihan on kaikki kaikessa, mutta jotenkin en osaa ulkomailla kunnolla keikolle mennä. Mutta Lontoossa kun oltiin, niin olihan se käytävä katsomassa musikaali. Kävin katsomassa  Charlie & Chocolatefactoryn. Halusin käydä katsomassa jonkin vähän helpomman ja sellaisen, jonka juonen tiesin. Lavasteet olivat hienot ja lapsinäyttelijät vakuuttivat laulutaidoillaan. Mutta vaikuttavimmat musikaalit joita olen Lontoossa nähnyt ovat olleet lempimusikaalini Singing in the Rain vuonna 2012 ja viime keväisen Lontoon reissulla näkemäni yleisön mukaansa laulamaan temmannut Mamma Mia.


RUOKA

Vaikka Lontoo ei ole halvin paikka syömiselle, on sen ruokatarjonta kuitenkin ihan omaa luokkaa. On monista eri maista sekä erilaisiin ruokavalioihin suuntautuneita ruokapaikkoja. Itselläni tämän loman yksi kohokohta oli kyllä hyvä ruoka sekä ihanissa kahviloissa fiilistely ja take away-ruuan kanssa käppäily. Erilaisista ruokajutuista kiinnostuineille suosittelen Borough Marketia, josta löytää monenmoista ruokaa sekä juomaa.
Tämän reissun parhaan lounaan söin Carnabyn Kingly Courtin karibialaisessa The Rum Kitchenissä, kun tapasin hyvää ystävääni. Vieläkin vesi herahtaa kielelle miettiessä kyseisen paikan bataattiranskalaisia. Ja muutenkin Kingly Courtissa on paljon mukavan oloisia ja houkkuttelevia ravintoloita. 
Varoituksen sananen vielä. Lontoossa on liikaa söpöjä kahviloita, joihin haluaisi mennä vierailemaan.

YLEISFIILIS REISSUSTA
Täytyy kyllä sanoa, että reissu oli kyllä 5/5. En ole koskaan ollut noin rennoin fiiliksin missään. Luulen sen johtuneen yleisesti tutusta paikasta, oman täsmällisyyden sekä panikoinnin rentoutumisesta sekä siitä, ettein minulla ollut kunnolla mitään suunnitelmia. Sää oli kyllä aika täydellinen auringonpaisteineen ja mietinkin välille, että mille aurinkolomalle olenkaan tullut. Kevät näkyi ja tuntui. Nautin kauniista hetkistä ja tuntui, että kaikki asiakaspalvelijat olivat todella ihania ja kohteliaita. Aah.. olin kyllä niin lomalla ja rakkauteni Lontoon katuja kohtaan vain syveni. Kiitos siitä!


Tuli nyt kirjoitettua pitkä postaus, mutta ei tässä vielä kaikki. Minulla on vielä kaksi postaus kyseiseltä matkalta, koska kävin myös toisessa kaupungissa päiväreissulla sekä paljon kuvia reissulta ottaneena tulee parhaiden otosten postauskin.

Inkeri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti